0183 - 635011 Stel een vraag

Van NHG tot hypotheekrenteaftrek

19 februari 2019
christian-dubovan-686398-unsplash

Ben je van plan een huis te kopen of heb je al een woning gekocht? Dan is het nuttig om je in te lezen in de regels die dit jaar veranderd zijn voor huiseigenaren. Bijvoorbeeld omtrent de Nationale Hypotheek Garantie en de hypotheekrenteaftrek. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor huizenbezitters in 2019.

NHG-grens is omhoog gegaan

Als je een huis koopt kun je je hypotheek afsluiten met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie voor je hypotheekverstrekker: als jij de hypotheek onverhoopt niet meer kunt betalen, dan vangt de NHG dat op. Sinds 2019 zijn de regels om in aanmerking te komen voor deze garantie veranderd. Of je voor de NHG in aanmerking komt hangt af van de prijs van de woning. In 2018 mocht dat niet meer zijn dan € 265.000, dit jaar is de grens € 290.000. Kortom: Ook met een die wat duurder is kom je in aanmerking voor de garantie.

Door zonnepanelen kun je 6 % meer hypotheek krijgen.

NHG en energiebesparende maatregelen

Maar er is meer verandert in de NHG-regels voor 2019. Wil je energiebesparende maatregelen nemen in je nieuwe huis zoals zonnepanelen of ga je verhuizen? Dan is het mogelijk tot 106% van de marktwaarde van je huis te lenen met NHG. Die 6% ben je dan wel verplicht om te gebruiken om je woning energiebesparend te maken. Dan bespaar je dus ook op je maandlasten. Dat betekent dus dat je hypotheek in 2019 maximaal € 307.400 mag worden, als je aanspraak wilt maken op de NHG. Dat bedrag was in 2018 nog € 280.900.

NHG wordt goedkoper

Als je gekozen hebt voor een hypotheek met NHG, dan moet je daar wel eenmalig voor betalen. In 2018 was dit 1% van de hypotheek. Dit jaar is dat verlaagd naar 0,9%. Een stukje goedkoper!

Hypotheekrenteaftrek in 2019

De regels omtrent de hypotheekaftrek zijn wel minder gunstig in 2019. De hypotheekrenteaftrek betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt onder bepaalde voorwaarden mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Op die manier wordt je belastbare inkomen lager waardoor je uiteindelijk minder belasting betaald.

De hypotheekrenteaftrek daalt, vanaf 2020 zelfs nog sneller

Het fiscale voordeel van de hypotheekaftrek wordt de komende jaren steeds iets minder. Ook in 2019 is dat zo. Het tarief waartegen je de rente mag aftrekken van de belasting hangt af van je inkomen. De maximale aftrek in 2019 is 49%, een halve procent minder dan in 2018. Vanaf 2020 gaat de maximale aftrek sneller omlaag. Niet meer in stapjes van 0,5% maar in stapkes van 3% per jaar. Dat komt er dus op neer dat je steeds iets meer belasting moet betalen. Als je inkomen hoger is dan € 68.000 per jaar dan merk je daar het meeste van. Dat komt omdat je dan in de hoogste belastingschijf valt. De maximale aftrek is volgend jaar 49%, een halve procent minder dan dit jaar. Goed om te weten: vanaf 2020 gaat de maximale aftrek sneller omlaag, namelijk niet meer in stapjes van 0,5% maar in stapjes van 3% per jaar. Dat komt er dus grofweg op neer dat je steeds iets meer belasting moet gaan betalen. Als je inkomen hoger is dan € 68.000 per jaar voel je dat het meest, omdat je dan in de hoogste belastingschijf valt.

Compensatie: lagere bijtelling eigenwoningforfait

De regering heeft wel besloten om de maximale bijtelling voor het eigenwoningforfait te verlagen, omdat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek minder wordt. Het eigenwoningforfait kun je zien als een soort belasting omdat je een eigen woning hebt. In 2019 is het eigenwoningforfait 0,65% van de WOZ-waarde, dat is 0,05% minder dan in 2018. Toch een klein voordeel dus.

Energiebelasting in 2019

Tot slot: de regering wil graag stimuleren dat je eerder overstapt op schone(re) energie. De energie op aardgas wordt daarom dus verhoogd (met 3 cent per kubieke meter), terwijl de energiebelasting voor elektriciteit verlaagd wordt met 0,72 cent per kWh. Dit maakt het aantrekkelijker om over te stappen naar duurzame warmtepompen om de woning te verwarmen.

Meer nieuws? Ga naar het overzicht