0183 - 635011 Stel een vraag

Stefan Schreuder over minder verkocht aantal woningen Gorinchem.

20 januari 2021
stefan_vierkant3 (1)

In tegenstelling tot de landelijke trend zijn in de regio Gorinchem de afgelopen drie maanden minder huizen verkocht dan vorig jaar. Door krapte op de woningmarkt stegen de prijzen naar een nieuw record van gemiddeld 3,5 ton.

Dat blijkt uit de cijfers van makelaarsvereniging NVM over het laatste kwartaal van 2020. In de regio Gorinchem werden 307 huizen verkocht, 2,2 procent minder dan in het vorige kwartaal en 5,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Landelijk steeg het aantal verkopen juist met 2,3 procent. De landelijke krapte-indicator – het aantal woningen waaruit een koper kan kiezen – daalde naar 1,9, het laagste cijfer ooit.

Volgens directeur Stefan Schreuder van makelaar Van der Brugge wordt die krapte in Gorinchem mede veroorzaakt door vertraging in de nieuwbouw. ,,Door verschillende besluiten, onder andere door de gemeente, is er uitstel gekomen bij de verkoop van verschillende nieuwbouwprojecten. Dat zie je terug in een kleiner aanbod en minder verkoop’’, zegt hij.

Die krapte drijft ook de prijzen op. Een woning in de regio kost nu gemiddeld 355.000 euro, 15,6 procent meer dan vorig jaar. Ter vergelijking: vijf jaar geleden, in het laatste kwartaal van 2015, was dat nog 232.000 euro. ,,Wij verkopen de helft van de woningen boven de vraagprijs. Dat geeft aan dat de markt harder groeit dan verwacht’’, zegt Schreuder.

Social Media

De gemiddelde verkooptijd van een woning in de regio daalde van 29 naar 27 dagen. Van der Brugge verkoopt zelfs 40 procent van zijn woningen voordat ze op Funda staan, vooral via social media. Schreuder verwacht dat het aantal verkopen dit jaar flink gaat stijgen omdat er allerlei nieuwbouwprojecten in alle categorieën woningen op de markt komen. ,,Ik denk dat we het komende kwartaal andere cijfers gaan zien’’, zegt hij.

Meer nieuws? Ga naar het overzicht