0183 - 635011 Stel een vraag

Rookmelders verplicht per 1 juli

01 juli 2022

Per 1 juli zijn rookmelders verplicht op iedere verdieping van je woning. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook, zodat je wordt gewaarschuwd bij rook of brand.

Screenshot 2022-07-01 at 13.56.45

Het belang van rookmelders in huis

Ons reukzintuig werkt niet meer wanneer we slapen. Wanneer we 's nachts een harde knal horen schrikken we daar wakker van, maar wanneer het huis volhangt met rook is de kans groot dat we er doorheen slapen. Dat is ook een van de redenen waarom rookmelders in je woning van levensbelang zijn.

Gevaarlijker dan je denkt
Volgens onderzoek daalt het risico op dodelijke slachtoffers bij een woningbrand wanneer in de woning rookmelders zijn geplaatst. Er vallen jaarlijks gemiddeld nog dertig doden door woningbrand. Met het verplicht stellen van rookmelders door de overheid is het de bedoeling dat dit aantal omlaag gaat.

Rookmelder op iedere woonlaag
Sinds 2003 worden nieuwbouwwoningen standaard al voorzien van een rookmelder die verplicht is aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat is niet in iedere woning nodig, rookmelders op batterijen volstaan ook. Wel moet een rookmelder op iedere laag van de woning worden geplaatst, met uitzondering van bijvoorbeeld een zolder wanneer deze geen verblijfsfunctie heeft.

Gecertificeerde rookmelder

Er worden veel verschillende rookmelders aangeboden. Via Chinese websites zijn ze bijvoorbeeld erg goedkoop in aanschaf. Deze voldoen niet altijd aan de eisen die door Europa en Nederland worden gesteld aan rookmelders, dus dat is iets waar je op moet letten bij het aanschaffen van een rookmelder. Je herkent een erkende rookmelder op batterijen aan een EN 14604 certificaat en een rookmelder op netstroom aan een NEN 2555 certificaat.

Rookmelder op netstroom of batterij
Wanneer je een gecertificeerde rookmelder aanschaft, weet je zeker dat je een betrouwbare melder koopt. Het voordeel van een rookmelder op netstroom is dat je deze batterij veel minder snel hoeft te vervangen. Als de stroom uitvalt, schakelt de rookmelder automatisch over op de batterij in de rookmelder. Het voordeel van een rookmelder op batterijen is dat deze overal te plaatsen is. Je hoeft niet te werken met elektriciteit en is daarom eenvoudiger te monteren. Voor de meeste rookmelders geldt dat ze vervangen moeten worden na ongeveer 10 jaar om de betrouwbaarheid te kunnen blijven garanderen. Vaak staat op de rookmelder zelf aangegeven wanneer deze vervangen moet worden.

Waar hang je de rookmelder op?

Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt of online. Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant waarmee je hem kunt ophangen, maar je kunt ook hem ook vast schroeven.

De rookmelder hang je op:

  • bij voorkeur in de hal;
  • aan het plafond;
  • op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
  • op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig.

Meer nieuws? Ga naar het overzicht