0183 - 635011 Stel een vraag

Prinsjesdag gemist? De belangrijkste zaken op een rij

27 september 2023
foto geld

Vorige week dinsdag was het weer zover, Prinsjesdag! De besluiten zijn weer bekendgemaakt. We hebben de belangrijkste zaken rondom wonen en belastingen voor u op een rijtje gezet!

Overdrachtsbelasting
De grens voor de vrijstelling voor starters wordt opgehoogd van € 440.000 naar € 510.000. Als kopers jonger zijn dan 35 jaar en nog geen gebruik hebben gemaakt van hun startersvrijstelling, kunnen ze deze benutten bij de aankoop van een woning. Het maximale aankoopbedrag waarop de vrijstelling van overdrachtsbelasting kan worden toegepast, bedraagt in 2024 € 510.000.

De vrijstelling van samenloop in de overdrachtsbelasting wordt aangepast. Er zal in ieder geval een overdrachtsbelastingtarief van 4% van toepassing zijn bij de aankoop van nieuwe onroerende goederen. Daarnaast is het zo dat bij een inkomen boven de € 26.000 alleenstaanden de mogelijkheid hebben om € 16.000 extra te lenen.Voor financiële vragen sturen we u graag door naar onze collega’s van De HypotheekWeter. Zij adviseren u graag over uw hele financiële huishouding.

Belastingvrije schenking
Vanaf 1 januari 2023 is de belastingvrije schenking voor een eigen woning (de zogenaamde jubelton) verlaagd naar € 28.947. Gedurende het jaar 2023 kun je deze schenking ontvangen van een willekeurige persoon, zolang je het vóór 31 december 2025 hebt besteed aan de aanschaf of verbetering van je woning. Deze vrijstelling voor de eigen woning wordt volledig afgeschaft vanaf 1 januari 2024.

Verbeterde toegankelijkheid van betaalbare woningen
Er is een grote vraag naar betaalbare huisvesting. Tegen 2030 moeten er 981.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Hiervan moet twee derde deel betaalbaar zijn voor mensen met een laag- of middeninkomen. De gestegen bouwkosten en hypotheekrente maken deze bouwopgave nog uitdagender dan deze al was. Het kabinet neemt verschillende maatregelen om voldoende woningen te kunnen realiseren, waaronder:

  • Lancering van een nieuwe fase van de woningbouwimpuls
    De 6e fase van de woningbouwimpuls gaat van start eind 2023. Gemeenten kunnen hiermee versneld starten met bouwprojecten of nieuwe woningen toegankelijker maken. Voor deze 6e fase stelt het kabinet €300 miljoen beschikbaar.

  • Ondersteuning voor projecten die dreigen stil te vallen
    Bouwprojecten die door veranderde economische omstandigheden en financiële tekorten dreigen stil te vallen, kunnen een beroep doen op de Startbouwimpuls. Onder bepaalde voorwaarden hebben zij recht op deze subsidie. Het beschikbare bedrag voor deze impuls wordt verhoogd van €250 miljoen naar €300 miljoen.

Koopkracht in 2024 stijgt
Met Prinsjesdag is naar voren gekomen dat aankomend jaar de werkende Nederlanders erop vooruit gaan! De koopkracht stijgt met 2,1% en gemiddeld stijgt de koopkracht met 1,8% en voor gezinnen met kinderen zelfs 2,4 procent. Het kabinet trekt ruim twee miljard euro uit om te voorkomen dat het aantal mensen dat niet rondkomt nog verder stijgt.

Huurtoeslag en kindgebonden budget
In 2024 stijgt de maximale huurtoeslag met €30 tot €50 per maand. Het exacte bedrag hangt af van de samenstelling van het huishouden en de hoogte van de huur. Ook het kindgebonden budget stijgt voor de meeste huishoudens met een maximum van €203 per maand per kind. Bovendien gaat het bedrag van kinderen tussen 12 en 15 jaar naar €57 per maand en voor kinderen tussen 16 en 17 jaar naar € 77 per maand.

Zorgtoeslag en energieplafond
Aankomend jaar wordt de zorgtoeslag verlaagd tot een maandelijks maximum van €127. Het energie prijsplafond komt te vervallen en voor huishoudens met een laag inkomen is het niet meer mogelijk om energietoeslag aan te vragen. Het noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening, blijft wel bestaan. Per 1 januari 2024 gaat het tarief voor stroom omlaag en de energiebelasting voor gas omhoog. Voor een gemiddeld huishouden stijgen de jaarlijkse kosten voor stroom- en gasverbruik met €80,-.

Meer nieuws? Ga naar het overzicht