0183 - 635011 Stel een vraag

NHG Hypotheken vanaf 2020

28 oktober 2019
Hypotheekweter_hypotheekadvies-1200

Met ingang van 1 januari 2020 veranderen de regels voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Wat betekenen deze wijzigingen voor uw cliënten?

Populair bij kopers. Veel huizenkopers kiezen (mits zij daarvoor in aanmerking komen) voor een hypotheek waarvoor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt. Een hypotheek met NHG is gunstig omdat hypotheekverstrekkers dan een lagere rente berekenen.

Geen last van restschuld. Een ander belangrijk voordeel van een hypotheek met NHG is dat bij verkoop van de woning een eventuele restschuld onder voorwaarden niet voor rekening van de (voormalige) eigenaren komt.

Voorwaarden. Uiteraard moeten huizenkopers, om voor deze gunstige regeling in aanmerking te komen, voldoen aan een aantal voorwaarden. In de huidige woningmarkt kunnen de regels te streng zijn. Vandaar dat met ingang van 2020 de regels versoepeld worden.

Hoger grensbedrag. Volgens de huidige regels geldt de NHG bij aankoop van een woning van maximaal € 290.000 (grensbedrag) of bij het oversluiten van een hypotheek tot maximaal dit bedrag. Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de kostengrens voor de NHG € 310.000. Let op. Bij oversluiten geldt dat er vanaf 1 januari 2020 wordt gekeken naar de kostengrens en niet naar de hoogte van de hypotheek. Het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG is vanaf 2020 dus niet meer mogelijk als de woningwaarde boven de kostengrens ligt.

Energiebesparende voorzieningen. Het grensbedrag wordt extra verhoogd voor woningen met investeringen in energiebesparende voorzieningen. Denk bijv. aan isolatie van spouwmuren of het dak of vervanging van de cv-ketel. Voor deze woningen kan er vanaf 1 januari 2020 maximaal € 328.600 worden geleend met NHG.

Kosten oversluiten. Een verdere versoepeling is dat de bijkomende kosten voor het oversluiten van een hypothecaire lening niet meer verplicht hoeven te worden geleend. Deze kosten mogen ook door de huizenkoper met eigen geld worden betaald.

Vanaf 2020 bedraagt de kostengrens voor NHG € 310.000. Bij oversluiten wordt er getoetst aan de kostengrens, niet meer aan de hoogte van de lening.

Hypotheekweter_hypotheekadvies-1200
Meer nieuws? Ga naar het overzicht