0183 - 635011 Stel een vraag

Hybride warmtepomp standaard vanaf 2026

01 juli 2022

Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de nieuwe standaard om je woning te verwarmen. Dat stelt het kabinet als doel om de overgang naar meer duurzame energie te versnellen.

cbhippowebsite_pm

Verplicht

Als huiseigenaar word je dus verplicht om bij vervanging van je cv-installatie een hybride warmtepomp te installeren. Een duurzaam alternatief, zoals een elektrische waterpomp of aansluiting op het warmtenet, mag ook. De verplichte verduurzamingsmaatregel geldt vanaf 2026.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht en is een aanvulling op je cv-ketel. Het vervangt de cv-ketel dus niet helemaal. De cv-ketel wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en schakelt alleen in op het moment dat het buiten erg koud is of de vraag naar warm water te veel is voor alleen de warmtepomp. Wanneer je al voor 2026 toe bent aan een nieuwe cv-ketel, kan het verstandig zijn om alvast te kiezen voor de hybride warmtepomp.

Uitzonderingsmogelijkheid
Voor de installatie van een hybride warmtepomp moet de woning aan een aantal eisen voldoen. De woning moet over minimaal spouw-, vloer- en dakisolatie beschikken en voorzien zijn van HR++-glas. De meeste woningen die vanaf 1995 zijn gebouwd voldoen aan deze eisen. Voor woningen die niet geschikt zijn voor een hybride warmtepomp geldt een uitzonderingsmogelijkheid op de verplichting.

Subsidie

Het kopen van een nieuwe cv-ketel is een behoorlijke investering. Als daarbovenop ook nog de aanschaf van een hybride warmtepomp komt, is dit voor veel huishoudens financieel niet altijd haalbaar. De overheid biedt daarom een subsidie van 30 procent op de aanschaf van de warmtepomp aan.

Meer nieuws? Ga naar het overzicht