0183 - 635011 Stel een vraag

Geen maximumprijs van het energielabel

03 juli 2021

Als het aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt, komt er geen tijdelijke maximumprijs voor het energielabel. Dat schrijft de demissionaire minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Ollongren ziet het invoeren van een maximum niet als een oplossing om de prijs van het energielabel (structureel) te verlagen. ‘Een dergelijk ingrijpende maatregel zal een marktverstorende werking hebben en juist zorgen voor minder concurrentie op de markt met het risico op het uittreden van energieadviseurs, langere wachttijden en uiteindelijk hogere prijzen na 1januari 2022’, schrijft de minister in de Kamerbrief.

Een wettelijke maximumprijs kan ook niet gesteld worden op € 190. De verwachte prijs van € 190 is immers een gemiddelde. De kosten verschillen per woningtype en zijn bovendien afhankelijk van onder andere de reistijd van de energieadviseur. Bij het stellen van een maximumprijs dient met deze verschillen in kosten rekening gehouden te worden. Dus zal een de maximumprijs hoger moeten zijn dan € 190 en daar door mogelijk zelfs een prijsopdrijvend effect kunnen gaan bewerkstelligen, stelt Ollongren.

energielabel-uitleg
Meer nieuws? Ga naar het overzicht