0183 - 635011 Stel een vraag

Duurzamer wonen maar wel besparen doe je zo!

19 februari 2019
sarah-dorweiler-105892-unsplash

Een duurzaam huis staat op het wenslijstje van veel mensen, maar voor het zover is zul je eerst een beetje moeten investeren. Maar wist je dat –- als je het slim aanpakt – je uiteindelijk kunt besparen met een duurzame woning? Lees verder als je erachter wilt komen of een duurzame woning ook voor jou financieel loont.

Duurzame wonen

Daar spelen ook hypotheekverstrekkers op in. Duurzamer wonen begint al bij verhuizen maar ook bij het afsluiten van je hypotheek. Dat is eigenlijk een goed moment om na te denken over duurzamer wonen. Als je bezig bent met het afsluiten van een hypotheek kan het namelijk lonen om iets meer te lenen zodat je later een lagere energielast hebt en ook nog eens het milieu ontlast. Als bijvoorbeeld jij en je partner een gezamenlijk toetsinkomen van € 33.000 hebben, je dan € 9.000 buiten je maximale hypotheek mag laten als het bedrag wat je gebruikt om je woning duurzamer te maken. Zo hoeft een wens van duurzamer wonen niet je hypotheek aanvraag in de weg te zitten.

Meer lenen met verduurzamen

Goedkoper verduurzamen kan ook met het Energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheek Garantie. Daarmee is het mogelijk om bij het afsluiten van je hypotheek namelijk 106% van de waarde van je woning te lenen in plaats van 100%. Dat extra geld komt dan in een speciaal bouwdepot terecht. Dat geld moet je dan dus wel verplicht gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Het is niet verplicht om vooraf een keuze te maken wat je precies met dat geld gaat verduurzamen. Je kan dan bijvoorbeeld ervoor kiezen om na de verhuizing pas te beslissen zodat je wat meer tijd hebt om er goed over na te denken. Gebruik je het geld niet? Dan los je het gewoon weer af op je hypotheek.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er?

Het geld kan ingezet worden voor bijvoorbeeld (betere) isolatie in je woning. Of laat zonnepanelen op het dak zetten. Zulke aanpassingen zijn vaak direct te zien op de energierekening. Een plus punt is dat de rentelasten van het bedrag dat je leent in principe fiscaal aftrekbaar zijn. Op het moment dat je na je verhuizing extra geld leent om de woning te laten isoleren, ben je vaker duurder uit.

Meer nieuws? Ga naar het overzicht