0183 - 635011 Stel een vraag

Dit zijn de 4 belangrijkste veranderingen voor woningeigenaren in 2022

13 januari 2022

Een nieuw jaar betekent niet alleen goede voornemens, maar ook veranderingen in wetten en regels. Bij Van der Brugge hebben we de belangrijkste wijzigingen op het gebied van de woningmarkt voor je op een rijtje gezet.

stil-WDg7DlQmfhg-unsplash

1. Handhaving op verplichte energielabel

Heb jij plannen om te kopen of verkopen in Gorinchem, Leerdam of Werkendam? Als huiseigenaar ben je verplicht bij verkoop en verhuur een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Eigenaren die geen geldig energielabel hebben geregeld bij de verkoop, verhuur of oplevering van hun woning lopen het risico een boete te krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De energielabel verplichting ging op 1 november 2021 al in, maar werd tot 1 januari 2022 niet gehandhaafd. Vanaf de start van het nieuwe jaar is de kans op de boete van €435 voor particulieren gestegen, voor bedrijven is de boete €870. Het energielabel moet ook worden gemeld in advertenties van de woning en geldt ook voor nieuwe woningen die worden gebouwd.

Vragen over het energielabel, of een energielabel nodig? Van der Brugge Makelaardij helpt je graag. Neem contact op met onze makelaars.

energielabel blog

2. Verhoging van de NHG-grens

Wanneer je interesse hebt om een huis te kopen, is het handig om te weten wat er in 2022 veranderd is op het gebied van hypotheken. Zo is de NHG-grens dit jaar verhoogd van €325.000 naar €355.000. Dit komt door de flinke stijging in de huizenprijzen. De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) dient als vangnet wanneer (vanwege omstandigheden) de hypotheek niet meer betaald kan worden, of als er een restschuld is bij de verkoop van een huis. Wanneer de hypotheek of de waarde van de woning hoger is dan €355.000, heb je geen recht op de NHG. Wil jij je koopwoning gaan verduurzamen? Goed nieuws! In 2022 is het mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financiëren. De NHG-grens is in dat geval €376.300.

Voor een hypotheek met NHG betaal je een borgtochtprovisie, dit is een eenmalig percentage over het totale hypotheekbedrag. In 2021 betaalde woningkopers 0,7% borgtochtprovisie, per 1 januari 2022 is de borgtochtprovisie afgenomen naar 0,6%. Meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak bij onze collega’s van de HypotheekWeter in Gorinchem of Leerdam, en ontdek wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn.

3. Hogere WOZ-waarden

Vanaf dit jaar is het gebruik van vierkante meter voor de bruto inhoud in een WOZ-taxatie standaard. De afgelopen vijf jaar is er geleidelijk overgegaan van kubieke meter (m3) naar vierkante meter (m2) als gebruiksoppervlakten van woningen, deze periode is nu afgerond.

De WOZ-waarden worden beïnvloed door de huidige woningmarkt. Dit zien we terug in een flinke stijging: de WOZ-waarden liggen gemiddeld 9,5% hoger dan in 2021. Houd er rekening mee dat WOZ-taxaties altijd een jaar achterlopen, waardoor de waarden die in 2023 verstuurd worden ook hoger zullen zijn.

Benieuwd wat jouw huis waard is? Maak bij Van der Brugge een vrijblijvende afspraak voor een gratis waardebepaling wanneer het jou uitkomt. Woon je in Gorinchem? Meld je dan aan voor onze Regionale Taxatiedag Regio Gorinchem op 29 januari! Onze makelaars komen dan bij je langs voor een vrijblijvende speeddate van 20 minuten, waarna je een gratis waarderapport ontvangt namens Van der Brugge.

Van-der-Brugge-Taxatiedag-facebookpost-1200x628

4. Meer subsidie voor het verduurzamen van woningen

Als woningeigenaar kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Vanaf 1 januari 2022 is de subsidie bij twee verduurzamingsmaatregelen verhoogd, waardoor woningeigenaren en VvE’s ongeveer 30% terugkrijgen op hun investering. Voorheen was dit ongeveer 20%, een flinke stijging dus! Ook zijn de voorwaarden voor de minimale vierkante meters ruimer. De subsidie kan worden besteed aan twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een hybride warmtepomp en is alleen geldig wanneer het in 2022 geïnstalleerd wordt. De subsidie is ook geldig voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Subsidie aanvragen om te verduurzamen? Het aanvraagsysteem van de ISDE voor woningeigenaren gaat op 24 januari 2022 open om 9:00. Meer informatie en de link naar de aanvraag vind je hier.

Groepsfoto Makelaars

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen voor onze makelaars? Neem dan contact op met ons via 0183 - 635011 of stuur een email naar info@vanderbrugge.nl

Vond je dit interessant? Volg ons op social media en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
Facebook
Instagram LinkedIn Youtube

Meer nieuws? Ga naar het overzicht