0183 - 635011 Stel een vraag

De 3 dingen om rekening mee te houden bij een taxatie!

04 september 2021

De meest voorkomende reden om een woning te laten taxeren is voor een hypotheek aanvraag. De bank wil namelijk weten wat een woning waard is en of het risico van jouw hypotheek acceptabel is. Ook voor een nieuwbouwwoning kan een taxatie worden gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer je een woning laat bouwen in eigen beheer (met een eigen aannemer en architect). Ook als je een nieuwbouwwoning pas een bepaalde tijd na oplevering koopt kan jouw hypotheekverstrekker alsnog een taxatie verlangen.

Taxaties-vulpen-contract-16-9-2000x860

1. Slecht onderhoud kan de waarde drukken

Bij een taxatie van je woning is het belangrijk dat je huis in zijn beste staat. Denk hierbij aan een oude cv-ketel die de waarde aardige kan drukken. Dit geldt ook voor achterstallig onderhoud. Zorg dat alle klusjes in en rondom het huis gedaan zijn zoals de dakgoten schoonmaken en breng een nieuw laagje verf aan!

2. Nieuwe regels voor taxatie vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 oktober zijn de taxatieregels voor een taxatierapport veranderd. Een taxateur zal dieper ingaan op de duurzaamheid van je woning en de noodzakelijke investeringen hiervoor. Dit kan door bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen.

3. Wacht op de bouwkundige keuring

Zorg dat je op het juiste moment een taxateur inschakelt. Je wilt natuurlijk niet dat de taxatie voor niks is geweest. Laat een taxatie daarom pas na de bouwkundige keuring uitvoeren. Wanneer je droomhuis toch teveel gebreken laat zien tijdens de keuring en je het niet meer wilt kopen ben je geen geld kwijt aan een taxatie.

Meer nieuws? Ga naar het overzicht