0183 - 635011 Stel een vraag

6 vastgoedstyling tips om je huis klaar te maken voor fotografie

28 april 2022

Woningfotografie is een belangrijk onderdeel om een woning online goed te presenteren wanneer je gaat verkopen. Mooie foto’s zijn essentieel voor een goede eerste indruk en een middel om potentiële kopers te trekken naar de kijkdagen. Door verkoopstyling toe te passen kan je woning zelfs een betere prijs opleveren. Maar hoe maak je die perfecte eerste indruk? Je leest het in deze blog.

Screenshot 2022-04-13 at 13.45.34

Een woning verkoopklaar maken begint met verkoopstyling. Daarmee bedoelen we de aanpassingen die aan de woning worden gedaan voordat er foto’s worden gemaakt. Het doel is om het huis te ‘neutraliseren’: zo veel mogelijk toewerken naar een neutraal pallet. Dit wordt ook weleens een blank canvas genoemd. Hierdoor kan de kijker zich makkelijker kan inleven in de woning. We hebben zes verkoopstyling tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg voor een opgeruimd en schoon huis
Een voor de hand liggende tip, maar toch goed om te benoemen: ruim alles op en maak het huis goed schoon. Voor potentiële kopers is vuil en rommel afleidend van de mooie elementen van jouw woning. Door het verwijderen van vuil en vlekken krijgt de woning een verzorgde uitstraling. Denk ook aan lege aanrechtbladen, tafels, bureau’s en nachtkastjes. Maak het visueel zo rustig mogelijk.

Artboard 2@4x-100

2. Geen persoonlijke items in beeld
Het doel is dat de kijkers zichzelf kunnen zien wonen in het huis wat ze op het oog hebben. Het zien van persoonlijke items van de verkoper staat dit in de weg: het bewijst dat hier al iemand woont. Het weghalen van kleine objecten, persoonlijke spullen, foto’s en speelgoed is daarom belangrijk. Denk ook aan het verwijderen van waardevolle objecten aangezien ze online voor iedereen terug te zien zijn.

3. Creëer lichte, witte ruimtes
Lichtinval is een belangrijk onderdeel voor veel woningzoekers. We zoeken allemaal een mooie, lichte ruimte. Zorg daarom voor zoveel mogelijk (natuurlijk) lichtinval in huis. Gordijnen, rolluiken en andere zonwering moeten allemaal open bij het maken van de foto’s. Controleer van te voren of alle lichten werken om donkere hoekjes te voorkomen.

Wit geeft een frisse uitstraling en zorgt voor een neutraal pallet. Vaak wordt dit omschreven als een hotel uitstraling. Denk bij het toepassen van deze tip aan witte gordijnen, handdoeken en beddengoed. Maar ook een gekleurde muur overschilderen met een witte verf is aan te raden. Hierdoor creëer je weer dat ‘blank canvas’ voor de potentiële koper.

Artboard 1_2@4x-100

4. Minimaliseer gedateerde elementen
Wanneer je jarenlang hetzelfde meubilair heeft gehad, bestaat er een kans dat sommige stukken inmiddels uit de mode zijn geraakt. Haal eventueel gedateerde en kleine meubels weg zodat er meer ruimte ontstaat. Het doel is om zoveel mogelijk ruimte te creëren. Zet de meubels vervolgens niet tegen de muur, maar er net een stukje vanaf. Hierdoor lijkt de ruimte optisch groter! Door achter het meubelstuk bijvoorbeeld nog een klein lampje te zetten wordt dat effect versterkt en creëert diepte in de foto’s.

Artboard 1_1@4x-100

5. Repareer kleine mankementen voor de woningfotografie
Zijn er zaken kapot in huis, dan is het raadzaam om deze te (laten) repareren. Je bepaalt natuurlijk zelf hoever je hierin gaat, zowel in tijd als budget. Het repareren van kleine mankementen zoals een wc-bril die los zit, piepende deur of lekkende kraan is zo gedaan. Maar ook het vervangen van oud behang en het vernieuwen schilderwerk werkt positief voor de uitstraling van de woning. Heb je een groter budget? Het vervangen van een oude vloer doet wonderen voor de uitstraling van je woning en staat prachtig op de foto’s. Vergeet ook het balkon niet op te leuken met wat bloemen of de tuintegels bewerken met de hogedrukspuit. Het zijn allemaal zaken die veel effect hebben op de opbrengst van jouw verkoopwoning!

6. Breng bloemen en planten naar binnen voor de verkoopstyling
Een verse bos bloemen geeft een huis kleur en brengt de boel tot leven. Een boeket op de salontafel of eettafel doet het altijd goed en staat prachtig op de foto’s. Maar ook kamerplanten zijn erg populair op dit moment: uit onderzoek is zelfs gebleken dat we ons rustiger voelen in huis als we planten om ons heen hebben. Planten creëren zorgen voor sfeer in de woning en maken de foto’s sprekender.

Artboard 1@4x-100

Kom je er zelf niet uit?
Met bovenstaande tips kom je waarschijnlijk al een heel eind. Heb je toch behoefte aan persoonlijk advies? Onze vastgoedstyliste Erika komt graag bij je langs voor stylingadvies op maat.

Erika@4x-100
Meer nieuws? Ga naar het overzicht